WCO konferencija čelnika carinskih službi regije Europa

Dana 16. i 17. travnja 2013. godine održana je u Oslu WCO Konferencija čelnika carinskih službi regije Europa. Carinsku upravu RH predstavljala je Vesna Kadić Komadina, zamjenica ravnatelja.

Na konferenciji je predstavljen revidirani Strateški plan Svjetske carinske organizacije za period od 2013. do 2016. godine, koji stavlja naglasak na nekoliko strateških ciljeva, kao što su promocija sigurnosti i olakšavanja međunarodne trgovine, uključujući pojednostavljenja i harmonizaciju carinskih procedura; promocija učinkovitog prikupljanja prihoda; zaštita društva, javnog zdravlja i sigurnosti; jačanje kapaciteta.

Jedna od tema konferencije bila je i Akcijski plan za provedbu paketa gospodarske konkurentnosti, čiji je osnovni cilj promocija i olakšavanje trgovine, jačanje gospodarskog rasta i suzbijanje negativnih efekata globalne financijske krize poboljšavanjem carinskih procedura.

Tijekom konferencije prezentiran je rad sva tri europska RILO ureda (Moskva, Varšava i Köln) te rad europskih regionalnih ureda za jačanje kapaciteta.



Pisane vijesti