Uspješno održana promatračka misija Europske komisije za poglavlje 29. Carinska unija

Od 23. do 26. travnja 2012. godine u Carinskoj upravi Ministarstva financija, boravilo je izaslanstvo Europske komisije, Glavne uprave za poreze i carinsku uniju (DG TAXUD) i Glavne uprave za proširenje (DG ELARG), povodom održavanja Promatračke misije za Poglavlje 29. Carinska unija s ciljem praćenja napretka u usklađivanju i pripremi za provedbi pravne stečevine Europske unije iz područja carine nakon pristupanja RH u EU a kako bi se osigurala administrativna sposobnost Hrvatske za provođenje učinkovite carinske politike.

U provedbi ove promatračke misije održano je nekoliko radnih sastanaka u Središnjem uredu Carinske uprave kao i posjeta carinarnicama Dubrovnik i Ploče i njihovim carinskim ispostavama s naglaskom na ujednačenu primjenu carinskih propisa, učinkovitu provedbu mjera carinskog nadzora, efikasno upravljanje analizom rizika, razvoju carinskih informacijskih tehnologija, te ostalim područjima od važnosti za ovo područje.

Zadnji dan promatračke misije održan je Zaključni sastanak na kojem su predstavnici promatračkog tima Europske komisije izrazili svoje zadovoljstvo poduzetim mjerama, usklađenošću s carinskim zakonodavstvom i provedbom carinskih postupaka i postupanja, kao i profesionalizmom i stručnošću carinskih službenika. Predstavnici Europske komisije također su iznijeli i daljnje preporuke koji će biti od izuzetne koristi za ostvarivanje daljnjeg napretka u razvoju carinske službe Republike Hrvatske kao buduće nove članice Carinske unije.



Pisane vijesti