Povodom sadržaja objavljenih u medijima koji se odnose na problematiku statističkih podataka o robnoj razmjeni s inozemstvom za 2011. godinu, nastavno se daju sljedeća pojašnjenja vezana uz postupanje carinske uprave:

Izvor podataka za statistiku robne razmjene s inozemstvom su jedinstvene carinske deklaracije, odnosno podaci koje Carinska uprava dostavlja Državnom zavodu za statistiku.

Za potrebe statističke obrade podataka o robnoj razmjeni s inozemstvom za 2011. godinu u međusobnom dogovoru Carinske uprave i Državnog zavoda za statistiku uveden je potpuno novi model prikupljanja, obrade i dostave podataka iz carinskih deklaracija.

Takav potpuno novi sustav zahtijevao je cjelovitu prilagodbu sustavnih algoritamskih alata i prilagodbu kompleksnim zahtjevima obrade promijenjenog obuhvata podataka, pri čemu je u okviru uvođenja novog sustava došlo je do tehnički uvjetovane pogreške koja je uočena tek kod konačne obrade podataka za 2011. godinu.

U konkretnom slučaju, dakle, radilo se o isključivo tehničkoj pogrešci koja je bila uvjetovana poteškoćama vezanim uz prilagodbu kompleksnim zahtjevima novog sustava obrade podataka.

Navedena pogreška, zbog tehničko-tehnološkog karaktera automatske obrade velike količine podataka, uočena je 2012. godine u trenutku kada je izvršena završna i detaljna analiza podataka kontinuirano prikupljanih tijekom 2011. godine.



Pisane vijesti