Spriječen nezakonit unos 520 komada tableta i 22000 komada cigareta

Dana 23. siječnja 2012. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Karlovac na Carinskoj ispostavi Maljevac, u suradnji carinskih i policijskih službenika, spriječen je pokušaj
nezakonitog unosa ukupno 520 komada tableta Lekotam od 3 mg, koje se nalaze na popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka od kojih se može dobiti opojna droga, jer sadrže aktivnu tvar Bromazepam. Tablete su pronađene u prtljažnom prostoru u torbama državljanke Republike Slovenije koja je bila u svojstvu suvozača u vozilu švicarskih registracijskih oznaka, a koje nije prijavila prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku carinskim službenicima. Tablete koje su predmet prekršaja proslijeđene su na daljnje postupanje djelatnicima PGP Maljevac.

Istoga dana na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, prilikom kontrole upravljanja vozila stranim registracijskim oznakama, utvrdili su da državljanin Republike Hrvatske upravlja vozilom stranih registracijskih oznaka, a da za to ne ispunjava uvjete propisane Aneksom "C" Istambulske konvencije. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka 241. stavka 1. točka 11. Carinskog zakona te je pokrenut zahtjev za naknadni obračun i naplatu carinskog duga u iznosu od 39.463,67 kuna.

Dana 23. siječnja 2012. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek na Carinskoj ispostavi Erdut, carinski službenici spriječili su nezakonit unos ukupno 22000 komada cigareta raznih vrsta. Naime, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage prilikom redovnog pregleda teretnog vozila srbijanskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske, uz prijavljenu robu koja je bila namijenjena provozu kroz Republiku Hrvatsku, ukupne težine 9382,62 kg i vrijednosti 68.356,27 eura, pronašli su još skrivene cigarete i to: 15.000 komada cigareta "Marlboro Gold original", 5.000 komada cigareta "Marlboro", 1.000 komada cigareta "Pall Mall Red 100S" i 1.000 komada cigareta "Pall Mall Blue 100S". Cigarete su bile skrivene u poklopcima tzv. "korita" priključnog vozila, na način da su s donje strane poklopaca vijcima učvršćene ploče od iverice te je na taj način dobiven prostor za krijumčarenje. Protiv počinitelja je podnesena kaznena prijava nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, a roba je privremeno oduzeta. Također privremeno je oduzeto i navedeno priključno vozilo sukladno članku 245. stavka 4. Carinskog zakona.



Pisane vijesti