Spriječen nezakonit unos cigareta, ambalažnog otpada, tableta te pokušaj krijumčarenja ljudi

Dana 15. siječnja 2012. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar na Carinskoj ispostavi Bajakovo, carinski službenici spriječili su nezakonit unos ukupno 6200 komada raznih cigareta. Naime, prilikom odvojenih pregleda vozila, kod dva državljanina Republike Turske, dva državljanina Republike Bugarske te državljana Republike Njemačke, u tri teretna, jednom osobnom i jednom putničkom vozilu, carinski službenici otkrili su skrivene cigarete raznih marki. Navedenim radnjama počinjeni su prekršaji iz članka 241. stavka 1. točka 2. Carinskog zakona te su naplaćene mandatne kazne prekršiteljima, a cigarete su oduzete u korist Republike Hrvatske.

Također, na području iste carinarnice na Carinskoj ispostavi Županja Most, kod državljana Republike Francuske prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku u osobnom vozilu francuskih registracijskih oznaka, u putnoj torbi  i na zadnjem sjedalu vozila, carinski službenici pronašli su neprijavljeno 3800 komada cigareta marke „Drina“ u vrijednosti 1.900,00 kuna. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka 241. stavka 1. točka 2. Carinskog zakona. Odlukom vijeća za prekršaje, prekršitelju su cigarete oduzete i  naplaćena je novčana kazna u iznosu od 1.500,00 kuna.

Dana 16. siječnja 2012. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar na Carinskoj ispostavi Županja Most, carinski službenici prilikom redovitih mjera nadzora i kontrole, u osobnom vozilu hrvatskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske, otkrili su pokušaj neprijavljivanja ambalažnog otpada (veći dio staklenog, a manji dio plastičnog) u količini od 400 komada. O svemu je obaviješten inspektor zaštite okoliša i prirode te je doneseno usmeno rješenje o vraćanju ambalažnog otpada u državu polazišta.
Također, na području iste carinarnice na Carinskoj ispostavi Bajakovo, carinski službenici su u teretnom vozilu makedonskih registracijskih oznaka uz prijavljenu robu, lim 15 paketa težine 22.844,00 kilograma, otkrili da se u vozilu nalaze i skriveni ljudi odnosno tri odrasle osobe za koje je utvrđeno da su državljani Afganistana. Osobe i vozač predani na daljnje postupanje djelatnicima PP Bajakovo.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Otočac na Carinskoj ispostavi Ličko Petrovo Selo, dana 16. siječnja 2012. godine, a u suradnji carinskih i policijskih službenika prilikom kontrole vozila, spriječen je pokušaj nezakonitog unosa 30 komada tableta Lexilium od 1,5 mg, koje sadrže opojnu tvar bromazepam, odnosno nalaze se na popisu opojnih droga. Tablete su se nalazile u osobnoj prtljazi u putnoj torbi državljanke Bosne i Hercegovine, koje spomenuta prilikom prijelaza državne granice nije prijavila te za koje nije posjedovala potrebnu medicinsku dokumentaciju.

Dana 16. siječnja 2012. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod na Carinskoj ispostavi Slavonski Brod Most, carinski službenici spriječili su nezakonit unos 150 komada tableta "Bromazepam" od 1,5 mg, a koje su pronađene kod državljana Republike Crne Gore u osobnom vozilu njemačkih registracijskih oznaka. Protiv navedenoga je od strane djelatnika Postaje granične policije Slavonski Brod podnesen optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz članka 24. stavak 1. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.



Pisane vijesti