Služba za mobilne jedinice Vukovar zaplijenila više od 1 tone duhanske melase

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Vukovar 12. siječnja 2023. spriječili su pokušaj krijumčarenja 1026 kilograma duhanske melase na graničnom prijelazu Tovarnik.
 

Provodeći pojačane mjere nadzora na GP Tovarnik, carinski službenici Službe za mobilne jedinice Vukovar izdvojili su teretno vozilo registarskih oznaka Republike Srbije, kojim je upravljao vozač, također državljanin Republike Srbije.
Temeljem analize raspoloživih informacija o vrsti prijavljene robe, vrsti postupka i načinu prijevoza, izvršen je pregled vozila i tereta, najprije, uporabom RTG uređaja.
 
Naime, kako je u predmetnom vozilu bila deklarirana roba za uvoz u Republiku Hrvatsku i to - tost kruh, pregledom i snimkama na RTG uređaju osim prijavljene robe utvrđeno je kako se u tovarnom prostoru - hladnjači, nalazi i roba koja izgledom odstupa od legalno prijavljene robe.
 
Zbog same specifičnosti vrste robe koja se nalazila u hladnjači, analizom slike s RTG uređaja, ali i povezivanjem drugih indikatora (primjerice, vidno izraženog uznemirenog ponašanja vozača) koji su ukazivali kako se u predmetnom slučaju može raditi o  određenim nepravilnostima, pristupilo se i detaljnom pregledu i pretrazi navedenog vozila i hladnjače te je u istom, unutar pakiranja prijavljene robe - tost kruha, skriveno, pronađeno i 107 kartonskih kutija ispunjenih duhanskom melasom za pušenje, ukupne neto težine 1026 kg.
 
Pronađena duhanska melasa za pušenje je oduzeta, a protiv vozača je podnesena,  nadležnom općinskom državnom odvjetništvu, kaznena prijava, zbog počinjenja kaznenog djela - Izbjegavanje carinskog nadzora iz čl. 257. stavka 1. Kaznenog zakona.
 
Kao mjera osiguranja naplate trošarinskog duga u iznosu od 117.117,90 eura oduzeti su kamion i poluprikolica, a počinitelj - vozač je predan na daljnje postupanje službenicima MUP-a.
 
 

Pisane vijesti