Spriječen nezakonit iznos srebrnog nakita, unos tekstilne robe i tableta

Dana 30. prosinca 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage spriječili su nezakonit iznos raznog srebrnog nakita. Naime na izlasku iz Republike Hrvatske na graničnom prijelazu Pasjak, prilikom pregleda osobnog vozila talijanskih registracijskih oznaka, carinski službenici pronašli su skrivenu robu i to srebrni nakit ukupne količine 4.225,49 gr. Roba je bila skrivena u tvorničkim otvorima oko ručice mjenjača. Neprijavljivanjem predmetne robe počinjen je prekršaj iz članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona te je protiv počinitelja pokrenuta prijava dok je roba privremeno oduzeta.

Istoga dana na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina, na Carinskoj ispostavi Macelj, carinski službenici spriječili su nezakonit unos tekstilne robe (muška i ženska odjeća i obuća, naočale, toaletne vode) u vrijednosti od 119.007,36 kuna. Navedena neprijavljena roba nalazila se uz deklariranu robu u teretnom vozilu bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Bosne i Hercegovine. Protiv navedenoga podnesena je prijava na temelju članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona, a spomenuta roba privremeno je oduzeta. 

Dana 30. prosinca 2011. godine području mjesne nadležnosti Carinarnice Split, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istraga i carinski službenici mobilnih jedinica, spriječili su nezakonit unos ukupno 4.800 komada cigareta. Naime prilikom pregleda hrvatskog motornog broda, a koji je prazan doplovio iz luke Bar, Crna Gora i prihvaćen na vez u Kaštel Sućurcu, u kabini zapovjednika broda, državljanina Republike Hrvatske, ispod podnožja podnice ugrađenog ormara, carinski službenici pronašli su 4.000 komada cigareta marke Davidoff Clasic te 800 komada cigareta marke Muratti Slim. Pronađene cigarete privremeno su oduzete, a protiv zapovjednika podnijet će se prijava o počinjenom prekršaju iz članka 240. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar na Carinskoj ispostavi Županja Most, zajedničkim pregledom carinskih i policijskih službenika, u prtljažnom prostoru osobnog vozila pronađen je električni paralizator, sive boje, dužine 25 cm, koji spada u kategoriju zabranjenog oružja. Oružje je privremeno oduzeto dok je protiv državljanina Bosne i Hercegovine, u čijem je vozilu oružje pronađeno, pokrenuta prijava na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o Oružju.
U drugom slučaju, carinski i policijski službenici, spriječili su nezakonit unos tableta što sadrže drogu i to: 130 komada tableta "Lexaurin" od 3 mg, koji sadrži psihotropnu supstancu Bromazepam, i 100 komada tableta „Demetrin" od 10 mg, koji sadržii psihotropnu supstancu Parazepam. Tablete su se nalazile u osobnom vozilu švicarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Bosne i Hercegovine. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka 24. stavak 1. i stavak 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

Također istoga dana na CI Bajakovo carinski službenici spriječili su nezakonit unos 3.090 komada tableta Lexilium koje su se nalazile u ručnoj torbici državljanke Republike Makedonije koja ih nije prijavila carinskih službenicima. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona, a tablete su oduzete.



Pisane vijesti