Spriječen nezakonit unos 46.976 komada tableta i 2.135 komada ampula steroida

Dana 10. prosinaca 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb na Carinskoj ispostavi Zračna Luka Zagreb, carinski službenici zračne luke spriječili su pokušaj nezakonitog unosa veće količine tableta i steroida. Prilikom kontrole putnika u Zračnoj luci Zagreb na zelenoj liniji carinski službenici zaustavili su, zbog pregleda prtljage, državljanina Republike Hrvatske, koji je rekao da u prtljazi ima samo garderobu. Prilikom kontrole na RTG uređaju utvrđeno je da se u koferima ne nalazi garderoba kako je putnik izjavio te je putnik zamoljen da otvori kofere. Carinski službenici utvrdili su da se u koferima nalazi ukupno 46.976 komada raznih vrsta tableta za potenciju te 2.135 komada ampula - steroida. O navedenom obaviješteni su i djelatnici Postaje aerodromske policije. Mobilna jedinica Odjela za suzbijanje krijumčarenja, Carinarnice Zagreb, preuzela je robu te je protiv putnika pokrenuta kaznena prijava.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Varaždin carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, prilikom provođenja mjera carinskog nadzora, podnijeli su prekršajne prijave na temelju Zakona o trošarinama. Naime, prilikom provjere namjenske uporabe pogonskog goriva u spremniku teretnog vozila hrvatskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao držaljanin Republike Htrvatske,  carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage utvrdili su da se za pogonsko gorivo koristi plinsko ulje obojeno crvenom bojom što je vozač i priznao te nije tražio slanje uzorka goriva na laboratorijsku analizu. Protiv spomenutog pokrenuti je prekršajni postupak temeljem članka 80. stavak 1. točka 47. Zakona o trošarinama te slijedi naplata trošarine u iznosu od 11.275,00 kuna. Također u drugom slučaju, u spremniku osobnog vozila hrvatskih registracijskih oznaka, kojim je upravljala državljanka Republike Hrvatske, carinski službenici utvrdili su da se za pogonsko gorivo vozila koristi plinsko ulje obojeno crvenom bojom. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj na temeljem članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama te slijedi naplata trošarine u iznosu od 14.350,00 kuna.

Dana 13. prosinca 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, podnijeli su dvije prekršajne prijave na temelju Zakona o trošarinama. Naime, prilikom provođenja mjera carinskog nadzora provjerom namjenske uporabe pogonskog goriva, u jednom osobnom vozilu i jednom kombi vozilu u uzetim uzorcima utvrđena je prisutnost indikatora za označavanje plinskog ulja za loženje. Navedenim radnjama počinjen je prekršaj po članku 80. stavak 3.  Zakona o trošarinama za što je istim zakonom predviđena novčana kazna u iznosu od 2.000,00 do 10.000,00 kuna za fizičku osobu. Uz prijavu o počinjenim prekršajima Odjelu za carinsko upravni postupak podnesen je i zahtjev za naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 26.650,00 kuna.



Pisane vijesti