Spriječen prijenos šest zlatnika od 1 unce zlata procjenjene vrijednosti od 58.560,00 kuna

Dana 08. prosinca 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina na carinskoj ispostavi Macelj, carinski službenici spriječili su pokušaj nezakonitog prijenosa šest komada kovanica, nalik na zlatnike Republike Austrije, od 1 unce zlata (čistoće 999,9), koje prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, državljanin Republike Austrije nije prijavio carinskim službenicima. Vrijednost zlatnika procijenjena je na 58.560,00 kuna, a protiv spomenutog podnesena je prijava o počinjenom carinskom prekršaju na temelju članka 241. stavak 1. točka 1.  Carinskog zakona.  

Dana 08. prosinca 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik na carinskoj ispostavi Zaton Doli, carinski su službenici u suradnji s policijskim službenicima, u osobnom vozilu hrvatskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske, pronašli u putnoj torbi PVC vrećicu s 168 komada prstaca, školjkaša, ukupne težine 2 kilograma. Kako se radi o zaštićenoj vrsti školjkaša, koja se nalazi na Dodatku II CITES Konvencije, roba za koju se utvrdilo da je kupljena na području Bosne i Hercegovine,  oduzeta je od strane policijskih službenika. 

Također istoga dana, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Split na carinskoj ispostavi Luka Split, kod državljanina Republike Italije, carinski službenici su pronašli u putničkom vozilu talijanskih registracijskih oznaka, četiri komada kornjača vrste čančara koje se nalaze na popisu zaštićenih vrsta životinja. Prekršitelju je naplaćena kazna u iznosu 3.100,00 kuna za počinjeni prekršaj koji je počinjen po članku 240. stavak 1. točka 3. Carinskog zakona. Ujedno, obaviješten je i inspektor za zaštitu prirode koji je prekršajnim nalogom prekršitelja kaznio novčanom kaznom u iznosu od 7.000,00 kuna.



Pisane vijesti