Spriječen pokušaj krijumčarenja cigareta na graničnom prijelazu Tovarnik

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Vukovar provodeći pojačane mjere nadzora na graničnom prijelazu Tovarnik spriječili su, uporabom RTG uređaja, pokušaj krijumčarenja cigareta skrivenih u teretnom vozilu stranih registarskih oznaka.  

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Vukovar provodeći pojačane mjere nadzora na graničnom prijelazu Tovarnik izdvojili su radi kontrole teretno vozilo registarskih oznaka Sjeverne Makedonije kojim je upravljao državljanin Republike Sjeverne Makedonije.
U vozilu je prijavljen uvoz namještaja iz Sjeverne Makedonije u EU te se na istom nalazilo postavljeno carinsko obilježje dok je pregledom utvrđeno da je pristup deklariranoj robi moguć bez skidanja carinskog obilježja.
Zbog sumnje da se u vozilu uz uredno deklariranu robu – namještaj prevozi i skrivena roba, carinski službenici Službe za mobilne jedinice Vukovar izvršili su pregled navedenog vozila RTG uređajem, kojom prilikom su u zadnjem dijelu poluprikolice, a ispod deklariranog namještaja, uočeni oblici koji ne odgovaraju opisu robe.
Fizičkim pregledom vozila utvrđeno je da se pored prijavljene robe u poluprikolici nalazi skriveno šest kutija ispunjenih s ukupno 4000 kutija (80000 komada) raznih vrsta cigareta.
 
Zbog kaznenog djela Izbjegavanje carinskog nadzora iz članka 257. Kaznenog zakona, Područna jedinica - Služba za mobilne jedinice Vukovar je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv vozača.
Pronađena roba je oduzeta, a obračunata je i naplaćena trošarina u iznosu od 77.410 kuna.
Zbog počinjenog prekršaja opisanog člankom 61. st.1. t.11. Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva EU, vozaču je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 15.000 kuna.
 

Pisane vijesti