Spriječen nezakonit unos golf loptica, naočala te prodaja trošarinske robe

Dana 29. listopada 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina na carinskoj ispostavi Macelj, carinski službenici spriječili su nezakonit unos 432 komada loptica za golf u vrijednosti od 5.610,13 kuna koje državljanin Republike Slovenije nije prijavio prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Također u drugom slučaju državljanin Republike Austrije, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, carinskim službenicima nije prijavo 23 kilograma espresso kave Amigos u vrijednosti od 2.300,00 kuna. Navedenim radnjama počinjen je prekršaj iz članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona, a spomenuta roba je privremeno oduzeta.

Istoga dana carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, prilikom provođenja nadzora na javnim površinama, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, utvrdili su da je državljanin Republike Hrvatske prodavao alkoholna pića za koja nema suglasnost nadležne Carinarnice za prodaju istih na otvorenom te da nije prijavljeni trošarinski obveznik i registrirani proizvođač alkoholnih pića. U neposrednoj blizini mjesta za prodaju na otvorenom bilo je parkirano i teretno kombi vozilo, hrvatskih registracijskih oznaka u kojem su carinski službenici pronašli ukupno 74 litre raznih alkoholnih pića. O događaju je sačinjen Zapisnik, a roba je privremeno oduzeta.
Također na području Carinarnice Rijeka carinski službenici su u pregledu kontejnera osim deklarirane robe i to: naočale, stalci, futrole za naočale i kuke, u količini od 713 kartona, i težini od 15.180,00 kg,  ukupne vrijednosti od 32.304,00 USD-a, pronašli i neprijavljenu robu i to: 14.260 komada dioptrijskih naočala, za koju je izdana potvrda o privremenom oduzimanju robe.
Dana 29. listopada 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Varaždin, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, kod državljanina Republike Hrvatske pronašli su ukupno 66 litara rakije od voća i rakije od grožđa, koju je spomenuti nudio na prodaju, a čija proizvodnja nije bila prijavljena te kotao volumena 60 litara. Isti nije registriran kao mali proizvođač jakih alkoholnih pića te nije prijavio proizvodnju alkohola što je u suprotnosti sa člankom 54. stavak 4. i člankom 54. stavak 2. Zakona o trošarinama, a kažnjivo je temeljem članka 80. stavak 3. Zakona o trošarinama.

 



Pisane vijesti