Carinski službenici spriječili pokušaj krijumčarenja cigareta i duhana

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Službe za mobilne jedinice Zagreb u suradnji policijskim službenicima Ravnateljstva policije provodeći pojačane mjere nadzora na području Donjeg Furjana i Zagreba spriječili pokušaj krijumčarenja cigareta i duhana.

Ovlašteni carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb 23.10.2022. u mjestu Donji Furjan radi kontrole zaustavili su osobno vozilo slovenskih registarskih oznaka kojim je upravljao državljanin BiH. Zbog osnovane sumnje da se u vozilu na skriven način krijumčare duhanski proizvodi carinski službenici Službe za mobilne jedinice Zagreb izvršili su pretragu navedenog vozila kojom prilikom je na više mjesta u tvorničkim šupljinama vozila pronađeno ukupno 14.320 komada (716 kutija/20 komada) raznih vrsta cigareta i 5.000,00 grama sitno rezanog duhana.
Pronađeni duhanski proizvodi nisu označeni duhanskim markicama Ministarstva financija RH.
Roba je oduzeta, a kao sredstvo osiguranja naplate trošarinskog duga u iznosu od 18.606,94 kuna oduzeto je i vozilo koje je korišteno za krijumčarenje duhanskih proizvoda.
Prekršitelju je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 45.000,00 kuna.
 
Istoga dana, carinski službenici Područne jedinice Službe za mobilne Zagreb provodeći pojačane mjere nadzora na području sajmišta Jakuševac u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice uočili  su dvije osobe otprije poznate po nezakonitoj prodaji duhana kako iz osobnog vozila hrvatskih registarskih oznaka izbacuju vreće i kartonsku kutiju ispunjene PVC vrećicama u kojima se nalazi pakiran sitno rezani duhan pripremljen za daljnju prodaju.
Pregledom je utvrđeno da su navedeni iz vozila izbacili ukupno 37.200,00 grama sitno rezanog duhana pakirano u  PVC vrećice od po 500,00 grama i 400,00 grama i pripremljeno za prodaju na „crnom“ tržištu.
Zbog kaznenog djela Nedozvoljena trgovina iz čl. 264.st.1. Kaznenog zakona, protiv osumnjičenih će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava.
Nadležnom područnom carinskom uredu bit će podnesen zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 31.992,00 kuna.
Roba je oduzeta, a kao sredstvo osiguranja naplate trošarinskog duga oduzeto je i predmetno vozilo.    

Pisane vijesti