Spriječen nezakonit unos plinskog oružja te su pokrenute prekršajne prijave zbog nenamjenske uporabe plinskih ulja

Dana 11. listopada 2011. godine na mjesnoj nadležnosti Carinarnice Vukovar na CI Županja Most prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku carinski službenici su prilikom kontrole osobnog vozila hrvatskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske u suvozačevim vratima pronašli plinsko oružje - suzavac marke "CS-GAS" koje spada u oružje kategorije C. Oružje je privremeno oduzeto dok je protiv navedenog podnesen optužni prijedlog temeljem članka 54. stavak 1. Zakona o oružju.

Dana 10. listopada 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage prilikom provođenja mjera carinskog nadzora, podnijeli su dvije prekršajne prijave u dva odvojena slučaja protiv državljanina Republike Hrvatske, na temelju Zakona o trošarinama. Naime, provjerom namjenske uporabe pogonskog goriva u dva osobna vozila hrvatskih registracijskih oznaka utvrđena je prisutnost indikatora za označavanje plinskog ulja. Za nenamjensku uporabu plinskog ulja obojenog plavom bojom podnesene su prijave protiv počinitelja na temelju članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama. Ujedno utvrđena je i obveza naplate posebnog poreza u iznosu od 8.200,00 kuna u prvom slučaju te naplata posebnog poreza u iznosu od 14.350,00 kuna u drugom slučaju.
Također na području mjesne nadležnosti Carinarnice Pula carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage podnijeli su prekršajnu prijavu protiv pravne osobe s područja Republike Hrvatske, zbog nenamjenske uporabe pogonskog goriva.  Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama te je proslijeđen i naknadni obračun trošarine u iznosu od 30.750,00 kuna.



Pisane vijesti