Glavni tajnik svjetske carinske organizacije u službenom posjetu carinskoj upravi

Dana 10. listopada 2011. godine Carinska uprava ugostila je glavnog tajnika Svjetske carinske organizacije koji je stigao u prvi službeni posjet Republici Hrvatskoj. Posjet glavnog tajnika Svjetske carinske organizacije (World Customs Organization – WCO) gosp. Kunio Mikuriye Republici Hrvatskoj, prvi je službeni posjet najvišeg čelnika krovne organizacije carinskih službi svijeta. Dolazak gosp. Kunio Mikuriye u službeni posjet Ministarstvu financija Carinskoj upravi, potvrda je i nastavak odlične suradnje koju na obostrano zadovoljstvo ostvaruju hrvatska carinska služba i WCO.

Prilikom posjeta, glavni tajnik WCO gosp. Kunio Mikuriya i državni tajnik, ravnatelj Carinske uprave gosp. Hrvoje Čović, razgovarali su o izazovima s kojima se suočavaju carinske službe diljem svijeta, a koji su povezani s globalizacijom svjetske trgovine i potrebom za njenim pojednostavljivanjem te sve većim zahtjevima za sigurnošću lanca opskrbe. S tim u vezi, zaključeno je da je stvaranje nužne operativne sposobnosti zadaća koju svaka carinska služba mora ispuniti te da carina mora pokazati svoju sposobnost upravljanja i kontrole vanjskih granica na učinkovit i djelotvoran način, kako uinteresu šire javnosti, tako i u interesu gospodarskih subjekata, a sve u smjeru stvaranja prave ravnoteže između sigurnosti građana i olakšavanja trgovine kao potpore tržišnom gospodarstvu.

Ujedno, u sklopu dvodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj gosp. Mikuriya susrest će s gosp. Petrom Čobankovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, gđom. Martinom Dalić, ministricom financija te gosp. Nadanom Vidoševićem, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore. U navedenim susretima razgovarati će se o važnosti i istaknutoj ulozi koju carina ostvaruje u olakšavanju trgovine i sigurnosti društva kao i o suradnji između carine i gospodarskih subjekata što je ujedno i put prema učinkovitijem i uspješnijem gospodarstvu.



Pisane vijesti