Otkriveni pokušaji nezakonitog unosa robe u carinsko područje republike hrvatske kao i sumnja u povredu zaštite intelektualnog vlasništva

Od strane mjesno nadležne Carinarnice Krapina, Carinske ispostave Macelj podnesena je prijava o počinjenom carinskom prekršaju po članku 241. st. 1. t. 2. Carinskog zakona, protiv državljana BiH, iz Kladnja, jer nije na teretnom ulazu u Republiku Hrvatsku, u potpunosti prijavio robu koju je prevozio u teretnom vozilu, a koja je od strane ovlaštenih carinskih službenika tijekom provedbe mjera carinskog nadzora pronađena u teretnom prostoru prijevoznog vozila. Pregledom je pronadeno 59 komada rabljenih guma i 412 komada novih  te 46 komada rabljenih tekstilnih proizvoda, ukupne vrijednosti 11.826,00 kuna. Prekršitelju je naplaćena kazna u iznosu od 2.200,00 kuna, roba je zadržana, a predmet je upućen na daljnje postupanje. Naime, Carinskim zakonom, naprijed navedenim člancima određene su novčane kazne od 3.000,00 do 900.000,00 kuna za pravnu osobu, te novčana kazna od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi kao i za fizičku osobu ako prilikom ulaska u carinsko područje ili izlaska iz carinskog područja ne podnese carinsku deklaraciju za robu ili dio robe koja je komercijalne naravi, ili koja je predmet zabrana ili ograničenja pri uvozu ili izvozu.
U zajedničkoj suradnji ovlaštenih carinskih službenika Carinarnice Slavonski Brod, te službenika Carinske uprave, Službe za nadzor, Odsjeka za mobilne ekipe na Carinskoj ispostavi Stara Gradiška vršeći carinske provjere ulaznog teretnog prometa i ulaznog putničkog prometa pokrenut je prekršajni postupak protiv državljanina Bosne i Hercegovine iz Sokolca. Naime, isti je kao vozač teretnog vozila, BiH registarskih oznaka, u vlasništvu BiH pravne osobe iz Ćelinaca, podnio deklaraciju za provozni postupak, te tom prigodom priložio komercijalne račune na kojima je navedena manja količina robe, tj. detaljnim pregledom je utvrđen višak robe - dijelovi za električne proizvode u količini od 829 komada,  vrijednosti 766,00 EURA. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka 241. st. 1. t. 14. Carinskog zakona. Počinitelju prekršaja izrečena je novčana kazna u iznosu od 3.300,00 kuna kao i 200,00 kuna za troškove postupka, a za navedeni višak robe temeljem nove fakture i CMR-a izdana je nova deklaracija te je navedena roba puštena u provozni postupak. 
Ovlašteni carinski službenici Carinarnice Rijeka, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, temeljem ovlasti iz članka 18. do 35. Zakona o carinskoj službi, dana 13. rujna 2011. godine, u suradnji s policijskim službenicima vršili su pojačani nadzor na Naplatnoj postaji autoceste Rijeka-Zagreb, Kikovica. Tom prigodom od strane policijskih službenika zaustavljen je osobni automobil u vlasništvu hrvatskog državljanina iz Sesveta. Pregledom prtljažnika, od strane ovlaštenih službenika, pronađeni su tekstilni proizvodi različitih natpisa robnih marki poput „Tommy Hilfiger, Ralph Lauren, Lacoste, Puma i Nike“, za koje postoji osnovana sumnja da se njima povrjeđuje pravo zaštićenog intelektualnog vlasništva, kao i osnovana sumnja da isti nisu prošli redovitu carinsku proceduru. Navedena roba je privremeno oduzeta, te od strane mjesno nadležne carinarnice slijedi daljnje postupanje.



Pisane vijesti