Spriječen nezakonit unos trošarinske robe kao i nezakonita proizvodnja, odnosno posjedovanje trošarinske robe, te netočno navođenje podataka u carinskog deklaraciji

Dana 09. rujna 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik na Carinskoj ispostavi Karasovići, ovlašteni carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u suradnji s službenicima Carinske ispostave Karasovići, izvršili su detaljan pregled motornog vozila belgijskih registarskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Albanije. Detaljnim pregledom vozila uočeno je da se ispod vozila umjesto rezervne gume nalazi metalni spremnik, te je temeljem opravdane sumnje da se u spremniku prevozi skrivena roba, isti skinut sa vozila, a u njemu je pronađeno 54 litre alkohola. Protiv navedenog vozača je podnijeta prijava o počinjenom prekršaju temeljem članka 240. st. 1. t. 2. Carinskog zakona, te je isti kažnjen novčanom kaznom od 5.000,00 kuna, a temeljem članka 245. st. 1. Carinskog zakona, navedeno vozilo i roba je oduzeto.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod od strane ovlaštenih carinskih službenika Odsjeka za provjere pokrenuta je prijava o počinjenom prekršaju iz članka 80. st. 1. t. 6. i 30. Zakona o trošarinama, protiv hrvatskog državljanina iz Oljasa, zbog nezakonite proizvodnje, odnosno, zbog posjedovanja nezakonito proizvedene trošarinske robe, domaće rakije, u ukupnoj količini od 201,00 litre, odnosno 60,78 litara čistog alkohola, te zbog nezakonitog prevoženja trošarinske robe, domaće rakije i kruškovca, temeljem čega je izvršen obračun trošarine na predmetni alcohol u ukupnom iznosu od 3.456,46 kuna. Naime, temeljem naprijed navedenih zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne u iznosu od 40.000,00 kuna do 1.000.000,00 kuna za pravnu osobu, te novčane kazne od 3.000,00 kuna do 50.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi koja nezakonito proizvede, unese, uveze, stekne, preveze, posjeduje, proda, kupi, izveze ili potroši odnosno nezakonito pusti u potrošnju trošarinske proizvode, sudjeluje u nezakonitoj proizvodnji, unosu ili uvozu trošarinskih proizvoda, odnosno čuva nezakonito proizvedene, unesene ili uvezene trošarinske proizvode, kao i mali proizvođač jakog alkoholnog pića ako se u propisanom roku ne prijavi nadležnoj carinarnici radi upisa u registar trošarinskih obveznika i ne dostavi podatak o volumenu kotla kojeg ima u vlasništvu, odnosno uporabi, ako u propisanom roku ne dostavi godišnju prijavu, te ne plati trošarinu u propisanom roku.

Ovlašteni carinski službenici Carinarnice Split pokrenuli su prijavu o počinjenom prekršaju iz članka 241. st. 1. t. 15. Carinskog zakona protiv pravne osobe iz Splita. Naime, naknadnom kontrolom utvrđena je pogrešno upisana šifra vrste davanja zbog čega u predmetnom postupku nije obračunat PDV, te je na taj način pogrešno obračunat ukupni carinski dug, tj. isti je bio umanjen za iznos od 20.247,82 kuna. Od strane Carinske ispostave Slobodna zona podnijet je zahtjev za naknadnu naplatu sukladno članku 90. Carinskog zakona, temeljem kojeg je od strane Carinarnice Split izvršena naknadna naplata od 20.247,08 kuna, kao i pripadajuće zatezne kamate, za koliko je bio umanjen carinski dug. Naime, carinarnica može i nakon što pusti robu deklarantu po službenoj dužnosti ili na zahtjev deklaranta provjeravati deklaracije. Također, carinarnica može nakon puštanja robe, a radi utvrđivanja ispravnosti podataka u deklaraciji, naknadno provjeriti trgovačke, knjigovodstvene, tehnološke i druge isprave te podatke koji se odnose na uvozne ili izvozne radnje u svezi s tom robom ili naknadne trgovačke radnje u koje su te robe uključene. Ti postupci mogu se provesti u prostorima i prostorijama deklaranata ili svake druge osobe koja je izravno ili neizravno poslovno uključena u navedene radnje ili u prostorima i prostorijama bilo koje osobe koja posjeduje navedene podatke i isprave. Ako naknadna provjera deklaracije pokaže da su propisi za primjenu odnosnoga carinskog postupka bili primijenjeni na osnovi neistinitih, netočnih ili nepotpunih podataka, carinarnica će u skladu s propisima poduzeti potrebne mjere da bi se slučaj sukladno novim okolnostima ispravno uredio. Temeljem naprijed navedenih zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne od 3.000,00 do 900.000,00 kuna za pravnu osobu, te novčane kazne od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi kao i za fizičku osoba ako u carinskoj deklaraciji netočno navede iznos carinskog duga, pa je zbog toga carinski dug obračunat ili plaćen u svoti manjoj od propisane. 



Pisane vijesti