Carinskim nadzorom spriječene trošarinske i carinske prijevare

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik na Carinskoj ispostavi Luka Gruž od strane ovlaštenih carinskih službenika podnesena je prijava o počinjenom prekršaju temeljem članka 240. st.1. t.3. Carinskog zakona. Naime, dana 08. rujna 2011. godine, obavljajući mjere carinskog nadzora kod izlazne granične kontrole prilikom pregleda talijanskog državljanina koji se nalazio u autobusu talijanskih registracijskih oznaka pronađena je jedna kornjača (testudo hermani) čančara, koja se nalazi na dodatku II Cites konvencije, čime je počinjen carinski prekršaj za koji su predviđene novčane kazne od 10.000,00 do 1.000.000,00 kuna za pravnu osobu, te novčane kaznom od 3.000,00 do 100.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi kao i za fizičku osobu ako unese ili iznese, odnosno pokuša unijeti u carinsko područje ili iznijeti iz carinskog područja zaštićene životinje, gljive i biljke, kao i njihove dijelove ili derivate bez odgovarajućih dopuštenja i suprotno uvjetima i načinu propisanim ovim Zakonom, te međunarodnim ugovorima ili sporazumima kojima je pristupila Republika Hrvatska, temeljem kojih odredbi je naplaćena kazna u iznosu od 3.000,00 Kuna. Obzirom da vlasnik robe nije imao odgovarajuću dozvolu za izvoz predmetne kornjače, inspektorica za zaštitu prirode je podnijela prekršajnu prijavu prema Zakonu o zaštiti prirode, te je naplaćena kazna u iznosu od 4.000,00 kuna. 
Dana 08. rujna 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče, od strane ovlaštenih carinskih službenika Odjela za nadzor otkrivena je povreda Zakona o trošarinama. Naime, obavljajući mjere carinskog nadzora nad prometom trošarinskih roba uz magistralu D-8 u mjestu Komin zatečena je hrvatska državljanka u nedozvoljenoj prodaji alkoholnih pića na otvorenom, koje se nalazilo u sklopu štanda za prodaju voća i povrća u kamp kućici. Navedenim je počinjen trošarinski prekršaj iz članka 80. st.1. i 3. t.6. Zakona o trošarinama za koji je Zakonom o trošarinama predviđena novčana kazna u iznosu od 40.000,00 kuna do 1.000.000,00 kuna za pravnu osobu, te novčana kazna od 3.000,00 kuna do 50.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, kao i novčana kazna u iznosu od 2.000,00 kuna do 10.000,00 kuna za fizičku osobu pojedinca ako nezakonito proizvede, unese, uveze, stekne, preveze, posjeduje, proda, kupi, izveze ili potroši odnosno nezakonito pusti u potrošnju trošarinske proizvode, sudjeluje u nezakonitoj proizvodnji, unosu ili uvozu trošarinskih proizvoda, odnosno čuva nezakonito proizvedene, unesene ili uvezene trošarinske proizvode. Ujedno sukladno navedenim trošarinskim propisima od strane carinskih službenika privremeno je oduzeta navedena roba u količini od 34 litre alkoholnog pića.
Obavljajući mjere carinskog nadzora s posebnim naglaskom na suzbijanje sive ekonomije, ovlašteni carinski službenici Carinarnice Zagreb, Odjela za nadzor, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, dana 09. rujna 2011. godine, na Carinskoj ispostavi Bregana na ulazu u Republiku Hrvatsku pri kontroli autobusa BiH registarskih oznaka, na više različitih mjesta otkrivena je veča količina neprijavljenih prehrambenih proizvoda za koju je naknadno utvrđeno da je vlasnik iste vozač autobusa, hrvatski državljanin sa prebivalištem u Mostaru, BiH. Pronađena neprijavljena roba je izuzeta iz prostora autobusa i potvrdom o privremenom oduzimanju oduzeta, a vrijednost iste iznosi 8.168,00 Kuna. Protiv prekršitelja podnesena je prijava o počinjenom prekršaju zbog prekršaja po članku 241. st.1. t.1. Carinskog zakona, a za što je predviđena novčana kazna od 3.000,00 do 900.000,00 kuna za pravnu osobu, te novčana kazna od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi kao i za fizičku osobu ako prilikom ulaska u carinsko područje ili izlaska iz carinskog područja ne prijavi robu ili pokuša bez prijave prenijeti robu preko carinske crte.
Ujedno je na području iste carinarnice na Carinskoj ispostavi Velesajam otkriven počinjen prekršaj po članku 241. st.1. t.13. Carinskog zakona, od strane pravne osobe iz Bjelovara. Naime, dana 01. rujna 2011. godine, obavljajući carinske formalnosti u deklaraciji (JCD) netočno je tarifirana roba, kombinirano motorno vozilo za prijevoz robe i putnika  na način da je ista svrstana u tarifnu oznaku sa nultom stopom trošarine. Carinskim pregledom robe i dokumentacije utvrđeno je da se radi o robi koja se svrstava u tarifnu oznaku  sa trošarinskom stopom, te je stoga izvršen novi obračun carinskog duga, koji je u odnosu na prethodno navedeni veći za 15.519,68 Kuna. Navedenim je počinjen carinski prekršaj za koji se predviđene novčane kazne od 3.000,00 do 900.000,00 kuna za pravnu osobu, te novčana kazna od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi kao i za fizičku osobu  ako u carinskoj deklaraciji neistinito, netočno ili nepotpuno navede količinu, kakvoću, vrstu, tarifnu oznaku, vrijednost ili podrijetlo robe, ili ne navede svu robu, pa je zbog toga carinski dug obračunat ili plaćen u svoti manjoj od propisane.
Dana 06. rujna 2011. godine na području mjesno nadležne Carinarnice Krapina, na Carinskoj ispostavi Krapina od strane ovlaštenog carinskog službenika izvršen je detaljan pregled robe prijavljene za smještaj u carinsko skladište. Tijekom carinskog nadzora pronađen je višak robe od dokumentarno prijavljene i to 100 kg autodijelova, čime je počinjen carinski prekršaj po članku 241. st.1. t.13. Carinskog zakona. S obzirom da je za predmetni višak robe predočena vjerodostojna faktura podnesena je nova deklaracija (JCD), te je izvršen novi obračun carinskog duga uvečana za 5.917,47 Kuna
Ovlašteni carinski službenici Carinarnice Osijek, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, dana 08. rujna 2011. godine u okviru provedbe pojačanih mjera nadzora nad trošarinskom robom, na županijskoj cesti 4105 kod mjesta Podgorač, obavili su kontrolu nenamjenske uporabe pogonskog goriva u teretnom automobilu hrvatskih registarskih oznaka, u vlasništvu pravne osobe iz Vukovara. Nakon uzimanja uzorka iz spremnika teretnog vozila zapremnine 300 litara, utvrđeno je da se za pogon istoga koristi plinsko ulje obojano crvenom bojom, čime je postupljeno suprotno odredbama članka 74. st. 2. i članka 76. st. 3. Zakona o trošarinama, te je time počinjena radnja s obilježjima prekršaja iz članka 80. st. 1. t. 51. i st. 3. istog članka, Zakona o trošarinama, zbog čega će se protiv vlasnika vozila od strane mjesno nadležne carinarnice pokrenuti prekršajni postupak kao i obračun poreznog duga.



Pisane vijesti