Koprivnica, vukovar, ploče, dubrovnik: naknadnom kontrolom utvrđeno netočno tarifiranje robe, otkrivene povrede zakona o trošarinama, spriječen nezakonit unos cigareta, rakije, te opojne droge

Ovlašteni carinski službenici Odsjeka za provjere Carinarnice Koprivnica, obavljajući mjere naknadnog carinskog nadzora, dana 05. rujna 2011. godine, a temeljem obavljenog poreznog nadzora, podnijeli su po čl. 241. st. 1. t. 13. Carinskog zakona  prijave o počinjenim prekršajima protiv pravne osobe iz Koprovnice  jer je ista tijekom 2009., 2010. i 2011. godine, podnoseći JCD-e pri uvozu robe istu netočno tarifirala, pa je zbog toga carinski dug obračunat i plaćen u iznosu od 106.826,01 Kn manje od propisanog. Zbog počinjenog prekšaja prekšitelji će biti kažnjeni sukladno citiranom članku Carinskog zakona, kojim su propisane novčane kazne u iznosu od 3.000,00 do 900.000,00 kuna za pravnu osobu, te 1.000,00 do 100.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.
Ujedno je na području mjesne nadležnosti Carinarnice Koprivnica od strane ovlaštenih carinskih službenika Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage pokrenuta Prijava o počinjenom prekršaju iz članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama, protiv fizičke osobe iz Ivanić Grada,  a zbog nenamjenske uporabe plinskog ulja obojanog crvenom bojom. Naime, obavljajući mjere poreznog nadzora, tj. provjere namjenske uporabe pogonskog goriva u mjestu Dapci od strane ovlaštenih carinskih službenika utvrđeno je kako se u spremniku pogonskog goriva, obujma 50 litara, teretnog vozila zagrebačkih registarskih oznaka nalazi plinsko ulje obojeno crvenom bojom. Zahtjev za naknadni obračun trošarine na naftne derivate upućen je Carinarnici Zagreb, a sukladno odredbama članka 76. stavak 2. i članka 92. stavak 4. Zakona o trošarinama utvrđena je količina goriva za oporezivanje od 5000 litara pa naknadni obračun trošarine na naftne derivate u konkretnom slučaju iznosi 10.250,00 Kn
Dana 06. rujna 2011. godine, obavljajući mjere carinskog nadzora, ovlašteni carinski službenici Carinarnice Vukovar, Carinske ispostave Bajakovo pokrenuli su prijave o počinjenom prekršaju iz članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona protiv devet stranih državljana, zbog pokušaja neprijavljenog unosa nezakonite količine raznih vrsta cigareta („LM“, „Marlboro“, „Gauloisses“, „Rodeo“ i „Davidoff“) u carinsko područje Republike Hrvatske. Naime, carinskim nadzorom je pronađeno ukupno 21800 komada cigareta, ukupne vrijednosti od 10.90,00 Kn, prekršitelji su kažnjeni novačnim kaznama u ukupnom iznosu od 5.500,00 Kn, a cigarete su oduzete u korist Republike Hrvatske.
Ujedno je na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar na Carinskoj ispostavi Županja Most od strane ovlaštenih carinskih službenika pokrenuta prijava o počinjenom prekršaju protiv fizičke osobe iz Našica, zbog nenamjenskog korištenja eurodizel-dizelskog goriva, obojanog crvenom bojom. Naime, obavljajući mjere carinskog nadzora utvrđeno je da se u osobnom vozilu navedene fizičke osobe kao pogonsko gorivo koristi eurodizel-dizelsko gorivo obojano crvenom bojom, čime je počinjen prekršaj iz članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama. 
Dana 05. rujna 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče, na Carinskoj ispostavi Klek, u zajedničkoj suradnji carinskih i policijskih službenika izvršen je pregled osobnog vozila, njemačkih registarskih oznaka, prilikom izlaza iz Republike Hrvatske. Provodeći mjere granične kontrole osobnog vozila u kojem su zatečena dvojica njemačkih državljana  kod jednog od njih u novčaniku pronađen je bijeli papirni smotuljak u kojem se nalazio manji grumen smolaste smeđe materije izgledom i bojom karakteristično za opojnu drogu hašiš. Navedeni je naknadno dragovoljno iz ručne torbice izvadio još jedan smotuljak PVC folije u kojem se nalazila manja količina zelene biljne materije izgledom i karakteristične za opojnu drogu marihuanu. S obzirom na navedeno isti je uhićen i odvezen u prostorije PGP Metković na daljnju obradu, dok su drogu preuzeli djelatnici MUP-a.
Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik na Carinskoj ispostavi Karasovići od strane ovlaštenih carinskih službenika pokrenuta je prijava o počinjenom prekršaju protiv fizičke osobe, albanskog državljanina jer u osobnom vozilu talijanskih registarskih oznaka, nije prijavio 30 litara domaće rakije. Prekršitelju je naplaćena novčana kazna u iznosu od 1.800,00 Kn, kao i troškovi postupka, a  navedena roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske.



Pisane vijesti