Reagiranje na članak objavljen u Novom listu pod naslovom „Kapetanija dozvolila, Carina zabranila korištenje plovila“ i na članak objavljen na portalu Danas.hr pod naslovom „Carinik ih tražio da mu kupe računalo i fotoaparat“

Povodom sadržaja objavljenih dana 24.08.2011. godine u Novom listu pod naslovom „KAPETANIJA DOZVOLILA, CARINA ZABRANILA KORIŠTENJE PLOVILA“, te na web portalu danas.hr pod naslovom „CARINIK IH TRAŽIO DA MU KUPE RAČUNALO I FOTOAPARAT“,  Carinska uprava je tijekom istog dana, sukladno odredbama članka 40. i 41. Zakona o medijima (NNRH, broj 59/04 i 84/11), a u cilju točnog i cjelovitog informiranja javnosti, uputila zahtjev za žurnom objavom ispravka sljedećeg sadržaja:

S obzirom da se objavljenim sadržajem eksplicitno ukazuje na okolnosti nezakonitog i koruptivnog ponašanja carinskog službenika, Carinska uprava je bez odlaganja poduzela sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti radi cjelovitog ispitivanja navedenog slučaja i utvrđivanja svih relevantnih činjenica te osnovanosti objavljenih navoda i činjenične utemeljenost iznesenih optužbi o navodno koruptivnom ponašanju carinskog službenika.

Pri tome se skreće osobita pozornost da je sve slučajeve protuzakonitog, a osobito koruptivnog postupanja carinskih službenika, potrebno bez ikakvog odgađanja prijaviti za to nadležnim tijelima, što znači neposredno nakon samog događaja, i to Službi za unutarnji nadzor i kontrolu Središnjeg ureda Carinske uprave, odnosno policiji te USKOKU, tj. Državnom odvjetništvu RH.

Takvim postupanjem se osigurava da se svaki prijavljeni slučaj nezakonitog ponašanja ili korupcije na propisani način i cjelovito te pomno razmotri, pri čemu se u slučaju utvrđivanja nepravilnosti u radu carinskih službenika obavezno poduzimaju sve zakonom propisane mjere.

Kako svako protuzakonito, a osobito koruptivno postupanje carinskih službenika ne može biti tolerirano, to Carinska uprava u suradnji i koordinaciji s nadležnim tijelima kaznenog progona sve pritužbe građana kao i medijske objave o sumnjama u koruptivno postupanje carinskih službenika ispituje, pri čemu napominjemo da je dužnost svih fizičkih i pravnih osoba prijaviti nadležnim državnim tijelima sumnju ili spoznaje u počinjenje kaznenih djela, pa je i u konkretnom slučaju bračni par Rudić trebao bez odlaganja postupiti na opisani način.

Pri tome napominjemo da se Carinskoj upravi, odnosno Službi za unutarnji nadzor i kontrolu Središnjeg ureda Carinske uprave navedeni bračni par nije obratio s pritužbom o koruptivnom postupanju.

Također, a u svrhu cjelovitog i pravilnog informiranja javnosti, napominjemo da se objavljenim člankom konkretni slučaj obrađuje na način da se pravna pozadina spornog slučaja, koja se sastoji u carinsko – pravnom službenom postupanju Carinske ispostave Lošinj, obrađuje u okvirima informacija plasiranih od osoba koje su stranke u konkretnom formalno - pravnom postupanju s konkretnim pravnim interesima, pri čemu su u tekstu iznesene pravne kvalifikacije i tvrdnje u bitnome odražavaju posve jednostrani i suštinski plošan pristup, odnosno sasvim jasno odsustvo cjelovitog i relevantnog prikaza kompleksnog postupanja za čije je potpuno i pravilno razumijevanje potrebno poznavanje cjeline pravne stvari te sadržaja i smisla primjenjivog pravnog okvira. 

Stoga je jasno da se sadržajem objavljenog članka, između ostaloga, prenose, u najmanju ruku, nepotpune informacije kojima se, uz to, u odnosu na značenje i pravne posljedice provedbe jednog konkretnog pravnog postupka uređenog zakonskim propisima, iznose tvrdnje za čije je meritorno utvrđenje, sukladno propisima, nužno provesti odgovarajuće pravne postupke koji podrazumijevaju primjenu načela zakonitosti i drugih temeljnih postupovnih načela.
 
Sukladno uvodno označenim zakonskim odredbama, zahtijevamo žurnu i cjelovitu objavu ovoga ispravka.



Pisane vijesti