5 tona nelegalnog duhana carinski i policijski službenici zaplijenili na području Zagreba

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Zagreb u suradnji s policijskim službenicima PUZG,  zbog otkrivanja počinjenja kaznenog djela Nedozvoljena trgovina KZ-a, podnijeli su kaznenu prijavu  protiv četvorice osumnjičenih (stranih i državljana RH).

Osumnjičeni su na ilegalnom tržištu za točno neutvrđen novčani iznos od nepoznate osobe kupili 5.022 kilograma duhanske sirovine - djelomično usitnjenog duhana u listu, pakiranog u 33 kartonske kutije, smještenih na 11 paleta, bez dokumentacije o porijeklu, čija prodaja i promet je na teritoriju Republike Hrvatske zabranjena i regulirana Zakonom o trošarinama, a sve radi daljnje prodaje na „crnom“ tržištu.
Pretragom teretnog vozila, na širem području Zagreba, pronađena je velika količina nelegalnog duhana, pa je temeljem osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili kazneno djelo Nedozvoljena trgovina na način da su neutvrđenog dana sa ciljem da neovlašteno kupe, prodaju, prenose ili razmjenjuju robu ili predmete čiji je promet zabranjen ili ograničen i na taj način za sebe i drugoga pribave protupravnu imovinsku ili drugu korist, kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu.
Pronađena roba je oduzeta, a naknadnim obračunom trošarinskog duga naplatit će se, solidarno i trošarina u ukupnom iznosu od 4.318.920,00 kn.
Također, radi osiguranja naplate naknadno utvrđenog trošarinskog duga, privremeno je oduzeto i teretno vozilo.
Provodeći ciljane nadzorne aktivnosti, Carinska uprava je u prvih šest mjeseci 2022. godine zaplijenila više od 1.330.000 komada različitih vrsta i marki cigareta te oko 40 tona duhana.



 

Pisane vijesti