Spriječen nezakoniti prijenos gotovine te robe široke potrošnje

Dana 14. srpnja 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče, na Carinskom odjeljku Unka, carinski službenici otkrili su pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine. Naime, na CO Unka pristiglo je osobno vozilo bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Bosne i Hercegovine. Na upit carinskih službenika ima li što za prijaviti isti je odgovorio negativno. Detaljnim pregledom vozila carinski službenici pronašli su neprijavljenu gotovinu i to: 7.990,00 Eura, 10.460,00 KM te 14.500,00 kuna. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka 40. Zakona o deviznom poslovanju i članka 74. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranje terorizma. Navedeni je novac oduzet u korist Republike Hrvatske.

Dana 15. srpnja 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod, na Carinskoj ispostavi Slavonski Brod Most, carinski službenici su otkrili pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine u iznosu od 15.200,00 Eura te nezakonit unos muških košulja. Naime na granični prijelaz pristiglo je osobno vozilo makedonskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Makedonije. Prilikom pregleda vozila carinski službenici su u prtljažniku vozila, pronašli 49 komada muških košulja u vrijednosti od 1.960,00 kuna koje su se nalazile u putnoj torbi. Ujedno u istom vozilu kod suputnika, državljanina Republike Njemačke, carinski službenici otkrili su nezakonit unos gotovine u iznosu od 15.200,00 Eura. Protiv navedenog podnesen je optužni prijedlog po Zakonu o deviznom poslovanju, a u vezi s člankom 74. Zakona o sprečavanju pranja novca, a  spomenuti novac privremeno je oduzet.

Također istoga dana na području iste Carinarnice, prilikom pregleda putničkog vozila u prtljažnom prostoru, posebno odvojenom iznad desnog kotača, carinski službenici otkrili su nezakonit unos 15 kartona (155 kilograma) svježih bobica, borovnica. Roba je pronađena kod vozača putničkog vozila, državljanina Bosne i Hercegovine. Protiv navedenoga podnijeta je prijava o počinjenom prekršaju, a roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske.

Dana 15. srpnja 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, carinski službenici Odjela za nadzor, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage zaprimili su dojavu službenika odsjeka za mobilne jedinice Carinske uprave, Središnjeg ureda, da su prilikom kontrole koju provode sa službenicima za unutarnji nadzor Središnjeg ureda i službenicima Ravnateljstva policije, mobilne jedinice za nadzor državne granice na lokaciji naplatne kućice Zaprešić, radi kontrole zaustavili su teretno vozilo bosansko-hercegovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske. Pregledom vozila, utvrdili su da se u tovarnom prostoru vozila nalazi roba koja je deklarirana JCD-om kao mliječni proizvodi i to 7.164 koleta, bruto težine 18732,61 kg. Daljnjim pregledom carinski službenici utvrdili su da se u prostoru za držanje alata i paleta na lijevoj strani kamiona nalazi neprijavljena roba i to: prehrambeni proizvodi i higijenske potrepštine. Pregledom kabine vozača, u prostoru ispod kreveta također je pronađena neprijavljena roba i to: šećer, prehrambeni proizvodi i higijenske potrepštine. Vozilo je od strane službenika odsjeka za mobilne jedinice carinske uprave i službenika ravnateljstva policije, mobilne jedinice za nadzor državne granice prepraćeno do Carinarnice Zagreb. U nazočnosti vozača carinski službenici Odjela za nadzor, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage prebrojili su robu i utvrdili da se u kamionu na navedenim mjestima nalazilo ukupno 700 komada neprijavljene razne robe za prehranu i higijenske potrebe u vrijednosti od 4.640,00 kuna. Za spomenutu robu izdana je potvrda o privremenom oduzimanju. Protiv navedenoga podnesena je prijava o počinjenom prekršaju na temelju članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona za što je predviđena kazna od 3.000,00 do 700.000,00 kuna.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, provjerom namjenske uporabe pogonskog goriva u tri teretna i jednom osobnom vozilu potvrdili su putem završene laboratorijske analize carinskog laboratorija, prisutnost markiranog indikatora Solvent Yellow. Protiv prekršitelja biti će pokrenut prekršajni postupak i naplata trošarine na plinsko ulje za pogon u ukupnom iznosu od 632.525,00 kuna.



Pisane vijesti