Intrastat istraživanje u republici hrvatskoj

Republika Hrvatska će ulaskom u Europsku Uniju postati dio jedinstvenog tržišta EU, tj. uspostaviti će se slobodan promet roba sa zemljama članicama EU, zbog čega više neće biti moguće dobivati podatke o robnoj razmjeni Republike Hrvatske s drugim zemljama članicama iz carinskih deklaracija. Kao zamjena za carinske deklaracije, u Europskoj Uniji razvijen je sustav prikupljanja podataka o robnoj razmjeni direktno od poslovnih subjekata nazvan Intrastat. Intrastat sustav u primjeni je od 1993. godine, kada je uspostavljeno jedinstveno tržište EU.

Intrastat istraživanje propisano je EU zakonodavstvom koje je na snazi u svim zemljama članicama. Međutim, praktična provedba Intrastat istraživanja nije ista u svim zemljama članicama. U Hrvatskoj je odgovornost za provedbu Intrastat istraživanja podijeljena između Carinske uprave koja je zadužena za prikupljanje podataka od poslovnih subjekata i Državnog zavoda za statistiku koji je odgovoran za provjeru prikupljenih podataka i dostavu podataka u Eurostat, te ostalim korisnicima.

 Za Intrastat se izvještavaju sve otpreme roba iz Republike Hrvatske u druge zemlje članice EU i svi primici roba iz drugih zemalja članica EU u Republiku Hrvatsku, uz neke izuzetke. Podaci za otpreme i primitke izvještavaju se zasebno.
 
 
 Podatke o primicima i/ili otpremama robe ostvarenima u mjesecu rujnu 2011. godine od izvještajnih jedinica koje sudjeluju u pilot istraživanju prikupljati će Carinarnica Varaždin u vremenu od 1. do 17. listopada 2011. godine.

 Detaljnije o pilot istraživanju, te svu dokumentaciju vezanu za Intrastat istraživanje možete pronaći na stranici Intrastat istraživanja na adresi:

 http://www.dzs.hr/Hrv/intrastat/intrastat.htm



Pisane vijesti