Europa u borbi protiv trgovine krivotvorenom robom: rezultati zajedničke carinske operacije „fireblade“

Provedba zajedničke carinske operacije nazvana „FIREBLADE“ spriječila je ulazak više od 28.000 komada krivotvorene tekstilne robe i raznih dodataka na područje Europske unije preko njezinih istočnih granica. Tijekom operativne faze, zahvaljujući intenzivnim carinskim kontrolama kako na granici tako i u unutrašnjosti carinskog područja, velike pošiljke krivotvorene robe, cigareta i parfema zaustavljene su i zadržane u nekoliko europskih zemalja.
Ova je zajednička carinska operacija bila usmjerena na otkrivanje krijumčarenja roba kojima se povređuje pravo intelektualnog vlasništva, odnosno krivotvorene odjeće i raznih dodataka u velikim komercijalnim pošiljkama u cestovnom prometu. Carinske su kontrole bile usredotočene na prijevozna sredstva što su na carinsko područje Europske unije pristizala iz trećih zemalja preko istočnih granica EU. Iako je operativna faza, koordinirana iz sjedišta OLAF-a – Europskog ureda za suzbijanje prijevara, smještenog u Bruxellesu, provedena u vremenskom razdoblju od 5 do 14. travnja 2011. godine, objava samih rezultata ove operacije tek je sad moguća, imajući u vidu da su carinske službe i nakon operativne faze provodile potrebne naknadne istrage.
Operaciju „FIREBLADE“ organizirala je Republika Mađarska u uskoj suradnji s Europskom komisijom, odnosno OLAF-om i EUROPOL-om. Sve zemlje članice Europske unije i odabrane ne-članice, primjerice Republika Hrvatska kao zemlja kandidat te Ukrajina i Moldova, bile su pozvane sudjelovati u ovoj Operaciji.
Tijekom Operacije temeljem intenzivne razmjene informacija provodio se ciljani odabir cestovnih prijevoznih sredstava, teretnih i osobnih vozila te autobusa, sa sumnjom na krijumčarenje krivotvorenih proizvoda. Za sigurnu razmjenu informacija u realnom vremenu, sve su zemlje sudionice uspješno koristile poseban IT komunikacijski sustav, što ga je omogućio OLAF. Carinske službe zemalja sudionica ukupno su razmijenile 123 informacije, uključujući i informacije o osobnim vozilima.
Svoj doprinos Operaciji dala je i Republika Hrvatska, putem Ministarstva financija Carinske uprave, kako koordinirajući provedbom Operacije u tzv. Regiji 4, koju su sačinjavale i zemlje EU, Slovenija i Malta, tako i u broju razmijenjenih informacija, ali i rezultatima same operacije. Naime, zemlje sudionice Regije 4 ukupno su proslijedile 23 relevantne informacije, od čega Republika Hrvatska njih 10, što je rezultiralo ispunjavanjem izravnih ciljeva Operacije, odnosno otkrivanjem 4 pokušaja krijumčarenja krivotvorenih proizvoda od strane carinskih službenika Ministarstva financija Carinske uprave.
Financijski učinak rezultata Operacija iznosi najmanje milijun EUR-a tržišne vrijednosti zadržane krivotvorene robe te najmanje još 1,5 milijuna EUR-a na ime uskraćenih carinskih i poreznih davanja za krijumčarene cigarete što su otkrivene tijekom operacije. Uzimajući u obzir otežane carinske kontrole na velikom broju malih pošiljaka prevoženih teretnim i osobnim vozilima te autobusima, uspjesi su carinskih službi zemalja sudionica to tim veći.      
Nesporno je da će iskustva stečena kroz provedbu zajedničke carinske operacije „FIREBLADE“ i njezini rezultati biti upotrijebljeni kao polazna točka za buduće operacije ovakve vrste. Republika je Mađarska, kao koordinator ove Operacije, već stoga predložila organiziranje sličnih zajedničkih carinskih operacija usmjerenih na suzbijanje krijumčarenja krivotvorenih proizvoda i u budućnosti, što je prihvaćeno i podržano od svih zemalja sudionica i OLAF-a, koji će i nadalje pružati pomoć i podršku pri provedbi zajedničkih carinskih operacija.


Pisane vijesti