Propuštajući prijaviti carini robu na granici zaradili carinske prekršaje, a nenamjenskom uporabom naftnih derivata do počinjenja trošarinskog prekršaja

Dana 24. lipnja 2011. godine, na CI Macelj pokrenuta je prijava o počinjenom prekršaju po članku 241. st.1. t. 2 Carinskog zakona, protiv stranog državljanina iz Srbije, jer na putničkom ulazu u Republiku Hrvatsku nije prijavio robu komercijalnog karaktera i to dijelove za poljoprivredne priključke – freze i vijke za dijelove hidraulike - 600 kom, u ukupnoj vrijednosti od 1.477,87 EUR, a čija je vrijednost razvidna iz  fakture koja je pratila robu.


Dana 25. lipnja 2011. godine, ovlašteni carinski službenici Carinarnice Zagreb,Odjela za nadzor, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage provodeći mjere carinskog nadzora na Carinskoj ispostavi Bregana na ulazu u Republiku Hrvatsku, izvršili su kontrolu autobusa srpskih registarskih oznaka. Naime, nakon što na upit vozačima i putnicima „Imali li netko nešto za prijaviti za carinu?“ nitko ništa nije prijavio, carinski službenici pristupili su detaljnom pregledu autobusa i prtljage putnika. Tijekom pregleda prikolice u kojoj se prevozila prtljaga putnika pronađene su dvije kutije u kojima se nalazilo 774 komada čokolade „Fin Carre“ od 100 grama, u vlasništvu vozača autobusa. Neprijavljena roba  je izuzeta iz autobusa i potvrdom o privremenom oduzimanju oduzeta, a protiv vozača autobusa, državljanina Republike Srbije podnesena je prijava o počinjenom prekršaju po članku 241. st.1., t.1. Carinskog zakona.
Ujedno, istoga dana na CI Bregana pokrenuta je prijava o počinjenom prekršaju po članku 241., t.1., st.1. Carinskog zakona, protiv državljanina BiH, koji je upravljao osobnim vozilom BiH registarskih oznaka jer nije prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, prijavio glazbeni puhački instrument Heckel Fagott, model 41i, u vrijednosti 29.703,15 eura.

Također, dana 25. lipnja 2011. godine, carinski službenici, Carinarnice Zagreb, Odjela za nadzor, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage podnijeli su dvije prijave o počinjenom prekršaju sukladno Zakonu o trošarinama. Naime, obavljajući mjere carinskog nadzora pri poljoprivredno-građivinskom obrtu iz Kutine, provjerom namjenske uporabe pogonskog goriva u radnom stroju, u izuzetom uzorku, utvrđena je prisutnost indikatora za označavanje plinskog ulja za loženje i euro dizelskog goriva obojenog plavom bojom.
Ujedno je provjerom namjenske uporabe pogonskog goriva u teretnom vozilu hrvatskih registarskih oznaka, obujma spremnika goriva 160 litara, u vlasništvu, obrta za trgovinu iz Ježdovca u izuzetom uzorku utvrđena prisutnost indikatora za označavanje plinskog ulja za loženje i euro dizelskog goriva obojenog plavom bojom. U oba slučaja počinjen je prekršaj po članku 80. stavak 2. Zakona o trošarinama, za što je predviđena novčana kazna za fizičku osobu, obrtnika u iznosu od 20. 000,00 do 500 000,00 kuna. Uz prijave o počinjenom prekršaju Carinarnica Zagreb podnijela je zahtjeve za naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 39.600,00 kuna.


Dana 25. lipnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik na CI Karasovići ovlašteni carinski službenici Odjela za nadzor, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, izvršili su detaljan pregled osobnog automobila njemačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao, državljanin Savezne Republike Njemačke. Prilikom pregleda  vozila u osobnoj prtljazi je pronađeno 52 paketa lijekova i to 23 paketa lijeka "viagra" od kojih svaki paket sadrži 4 tablete od po 100 miligrama i 29 paketa lijeka "cialis" od kojih svaki paket sadrži 4 tablete od po 20 miligrama. Protiv navedene fizičke osobe podnijeta je prijava o počinjenom prekršaju po članku 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona, a lijekovi su oduzeti.

Dana 26. lipnja.2011.godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Split na granični prijelaz Kamensko iz pravca BIH došlo je osobno vozilo  hrvatskih registarskih oznaka kojim je upravljao hrvatski državljanin. Na pitanje carinskog službenika "Da li imate nešto za prijaviti"?, isti je odgovorio:"Nemam ništa". Provodeći mjere carinskog nadzora pregledom vozila na zadnjem sjedištu te u prtljažniku pronađena je roba komercijalnog karaktera: 23 komada muških košulja, 4 komada muških majica, 2 komada jeans hlača, 5 komada kratkih hlača, 12 komada kravata i 7 komada muških odijela, čime je počinjen  prekršaj iz članka 241. stavak 1 točka 2. Carinskog zakona. Navedena roba je oduzeta uz potvrdu o privremenom oduzimanju te je protiv počinitelja podnesena prijava o počinjenom prekršaju mjesno nadležnoj Carinarnici Split.

Pisane vijesti