Ci bajakovo: carinici otkrili skrivene cigarete na motoru ispod kabine teretnog vozila

Dana 15. lipnja 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, na Carinskoj ispostavi Bajakovo, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, spriječili su nezakonit unos veće količine cigareta.
Naime, na teretni ulaz CI Bajakovo pristiglo je teretno vozilo bugarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Bugarske. Detaljnim pregledom vozila carinski službenici otkrili su skriveno ispod kabine teretnog vozila, na motoru, omotano PVC folijom ukupno 3.200 komada cigareta i to: 1800 komada cigareta marke „West“, 1200 komada cigareta marke „Prestige“ i 200 komada marke „Viceroy“.  Protiv navedenoga podnesena je prijava o počinjenom prekršaju na temelju članka 240. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona. Ujedno izrečena je i novčana kazna, a cigarete koje su predmet prekršaja su oduzete u korist Republike Hrvatske.


Dana 15. lipnja 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek, na Carinskoj ispostavi Erdut, provodeći mjere carinskog nadzora, ovlašteni carinski službenik, izvršio je pregled osobnog vozila srbijanskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Srbije, nakon što je od strane vozača i ostalih putnika dobio niječan odgovor na pitanje imaju li što za prijaviti. Detaljnim pregledom putne torbe u vlasništvu fizičke osobe, državljanke Republike Srbije, pronađeno je 175 komada tableta „Bromazepam“ od 3mg, a koje sadrže Diazepan, te se nalaze na popisu  psihotropnih lijekova. U svezi s navedenim, daljnje postupanje preuzeli su policijski službenici.


Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod carinski službenici Odjela za nadzor, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, podnijeli su tri odvojene prijave o počinjenom prekršaju na temelju Zakona o trošarinama. Naime, prekršajne prijave podnijete su u dva slučaja protiv fizičkih osoba državljana Republike Hrvatske jer su za pogon osobnih automobila koristili plinsko ulje obojano plavom bojom u jednom slučaju, te crvenom bojom u drugom slučaju. Također, carinarnica je u trećem slučaju podnijela prekršajnu prijavu protiv fizičke osobe obrtnika, zbog toga što je u svezi obavljanja obrta, za pogon agregata za struju koristila plinsko ulje obojano crvenom bojom. Carinarnica Slavonski Brod je protiv navedenih podnijela prijave na temelju članka 80. Zakona o trošarinama, kao i zahtjev za naplatu trošarine, u sva tri slučaja, u ukupnom iznosu od 64.375,00 kuna.



Pisane vijesti