Spriječen pokušaj nezakonitog unosa robe u carinsko područje republike hrvatske

Dana 13. lipnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik, na carinskoj ispostavi Korčula, carinski službenici su na temelju članka 10. stavak 1. točka 12 Zakona o carinskoj službi utvrdili da je državljanin Republike Nizozemske ušao u Republiku Hrvatsku s gliserom sukladno Aneks C Konvencije, ali predmetnu robu nije vratio niti je stavio u jedan od dopuštenih carinskih postupaka, čime je počinio prekršaj iz članka 241. stavak 1. točka 18. CZ. Temeljem gore navedenog, Carinska ispostava Korčula podnijela je Carinarnici Dubrovnik prijavu o počinjenom prekršaju te prijedlog za naplatu carinskog duga prema članku 207 Carinskog zakona, u ukupnom iznosu 21.246,65 kuna.

Dana 13. lipnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek, na carinskoj ispostavi Erdut, carinski službenici spriječili su nezakonit unos cigareta i tekstila.
Naime na ulazu u Republiku Hrvatsku pristiglo je motorno vozilo stranih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Srbije koji je carinskom službeniku prijavio tri šteke cigareta i garderobu. Detaljnim pregledom vozila pronađeno je u duplom dnu putnih torbi s garderobom ukupno 21.400 komada cigareta s markicama Republike Srbije i to: Winston Blue 400 kutija, Winston Crveni 150 kutija, LM Plavi 50 kutija, LM Crveni 100 kutija, Bond Crveni 87 kutija, Bond Plavi 160 kutija, Kent 123 kutije. Protiv prekršitelja je podnesena kaznena prijava, a predmetne cigarete su oduzete. 
Dana 13. lipnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, na Carinskoj ispostavi Bajakovo, carinski službenici spriječili su nezakonit unos razne robe.
Naime, na putnički ulaz CI Bajakovo pristiglo je osobno vozilo španjolskih registracijskih oznaka kojim je upravljala državljanka Republike Bugarske. Na upit carinskog službenika da li ima nešto za prijaviti ista je odgovorila da nema ništa. Detaljnim pregledom vozila u prtljažnom prostoru i na zadnjem sjedalu, carinski službenici pronašli su raznu robu i to: 39 komada parfema, 180 komada majica, 25 komada muških gaća, 4 kompleta posteljine, jedan plinski pištolj te 39 komada metaka za plinski pištolj. Ukupna vrijednost neprijavljene robe iznosi 6.087,00 kuna. Protiv navedene podnesena je prijava o počinjenom prekršaju na temelju članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona. Navedenoj je naplaćena novčana kaznom u iznosu 2.800,00 kuna, a spomenuta roba je oduzeta.


Dana 13. lipnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinskoj ispostavi Žitnjak, pokrenuta je prijava o počinjenom prekršaju po članku 241. stavak 1. točka 13. Carinskog zakona, protiv pravne osobe iz Zagreba. Naime, provodeći mjere carinskog nadzora, istovarom robe u carinsko skladište, te detaljnim brojanjem i pregledom robe utvrđeno je kako se uz prijavljenu robu nalazi i određena količina neprijavljene tekstilne robe, te neprijavljene torbe i novčanici, čime bi državni proračun bio oštećen na ime carine u iznosu od 63.210,26 Kn i na ime PDV-a u iznosu od 121.237,60 Kn.



Pisane vijesti