Održana promatračka misija europske komisije za tradicionalna vlastita sredstva u sklopu poglavlja 33. financijske i proračunske odredbe

Od 6. do 10. lipnja 2011. godine u službenom posjetu Carinskoj upravi Ministarstva financija, boravilo je izaslanstvo Europske komisije, Glavne uprave za proračun (DG Budget), povodom održavanja promatračke misije s ciljem sjecanja uvida u napredak koji je Carinske uprava ostvarila  na području pripreme za primjenu u upravljanje sustavom tradicionalnih vlastitih sredstava Europske unije (TVS). TVS obuhvaćaju financijska sredstva potrebna za financiranje proračuna Europske unije koja su većim dijelom sačinjena od carina i poljoprivrednih pristojbi i pristojbi na proizvodnju šećera te države članice moraju imati odgovarajuću administrativnu infrastrukturu potrebnu za koordinaciju i osiguravanje ispravnog i točnog izračuna, ubiranja, plaćanja i nadzora vlastitih sredstava.

U provedbi ove promatračke misije održano je nekoliko radnih sastanaka u Središnjem uredu Carinske uprave kao i posjeta Carinarnici Split i Carinskoj ispostavi Dugopolje, tijekom kojih su predstavnici Carinske uprave promatračkom timu prezentirali svoja dosadašnja dostignuća u razvoju TVS sustava kao i planove za nadolazeće aktivnosti. Predstavnici promatračkog tima Europske komisije izrazili su svoje zadovoljstvo poduzetim mjerama i aktivnostima uz naglasak kako će u svome izvješću navesti da Hrvatska ispunjava sva mjerila za zatvaranje ovog poglavlja pretpristupnih pregovora  te su pružili svoje savjete i preporuke koji će biti od izuzetne koristi za ostvarivanje daljnjeg napretka.


 



Pisane vijesti