Otkrivene povrede odredbi konvencije o privremenom uvozu vozila

Dana 03. lipnja 2011. godine, ovlašteni carinski službenici Carinarnice Pula, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage podnijeli su prijavu o počinjenom prekršaju zbog povrede međunarodne Konvencije o privremenom uvozu vozila.
Na GP Požane, carinski službenici zatekli su hrvatskog državljanina, koji ima stalno prebivalište u Republici Hrvatskoj, kako upravlja teretnim vozilom švicarskih registracijskih oznaka. Obzirom da navedena radnja nije u skladu s uvjetima koji su propisani međunarodnom Konvencijom o privremenom uvozu - Istambulska konvencija, protiv prekršitelja je podnesena prijava zbog počinjenja carinskog prekršaja iz članka 241. stavka 1. točka 11. Carinskog zakona. Ujedno za navedeno izvršen je naknadni obračun, a vozilo je privremeno oduzeto. 


Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik dana 06. lipnja 2011. godine, a na temelju članka 241. stavak 1. točka 18. Carinskog zakona, podnijeta je prekršajna prijava. Naime, ovlašteni carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, pokrenuli su  25. veljače tekuće godine, istražne radnje u svezi kamp prikolice stranog porijekla, koja je bila uočena u području Stona. Dana 06. lipnja 2011. godine utvrđeno je da je vlasnik i korisnik kamp prikolice državljanin Republike Bosne i Hercegovine sa stalnim prebivalištem u BiH, a  koji je istu koristio u Republici Hrvatskoj u svrhu odmora te nakon napuštanja Republike Hrvatske za istu nije zatražio stavljanje u jedan od dopuštenih carinskih postupaka. Za navedeno utvrđena je vrijednost za carinsku osnovicu te je podnesen prijedlog za naplatu carinskog duga.



Pisane vijesti