Spriječen pokušaj nezakonitog unosa prepariranih životinja, ručnog sata marke „breitling“ te raznih vrsta cigareta

Dana 30. svibnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Karlovac, na Carinskoj ispostavi Maljevac, carinski službenici spriječili su nezakonit unos prepariranih životinja. Naime, provođenjem mjera carinskog nadzora, ovlašteni carinski službenici su u osobnom vozilu slovenskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike BiH, u prtljažnom prostoru pronašli: preparirano krzno medvjeda, dvije preparirane glave srnjaka, prepariranu glavu divojarca te tri para rogova od srnjaka. Zbog povrede članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona protiv počinitelja pokrenut je prekršajni postupak, a roba koja je predmet zabrane ili ograničenja pri uvozu, privremeno je oduzeta do okončanja postupka.

Istoga dana, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, na Carinsku ispostavu Bajakovo, pristiglo je osobno vozilo srpskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Crne Gore. Na upit carinskog službenika, ima li što za prijaviti isti je odgovorio da nema ništa. Detaljnim pregledom vozila, carinski službenici pronašli su na stražnjem sjedalu kutiju u kojoj se nalazio ručni sat marke „Breitling“, u vrijednosti od  40.300,00 kuna. Zbog povrede članka 241. stavak 1. točka 1. Carinskog zakona protiv počinitelja pokrenut je prekršajni postupak te je istome izrečena novčana kazna u iznosu od 2.500,00 kuna, a na robu koja je predmet prekršaja obračunat će se nastali uvozni carinski dug.

Na istoj carinskoj ispostavi, carinski službenici spriječili su nezakonit unos raznih vrsta cigareta. Naime, provođenjem mjera carinskog nadzora, ovlašteni carinski službenici su u osobnom vozilu srpskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Srbije, u prtljažnom prostoru u kartonskoj kutiji i u putnoj torbi, pronašli 3400 komada raznih vrsta cigareta. Budući da prilikom ulaska u carinsko područje Republike Hrvatske nije podnio carinsku deklaraciju za robu koja je predmet ograničenja pri uvozu, protiv počinitelja pokrenut je prekršajni postupak po članku 241. stavak 1. točka 1. Carinskog zakona. Istome je izrečena novčana kazna u iznosu 1.200,00 kuna, a roba koja je predmet prekršaja je oduzeta u korist Republike Hrvatske.



Pisane vijesti