Na graničnom carinskom uredu Ilok zaplijenjeno 4200 litara opasnog herbicida

Carinski službenici Graničnog carinskog ureda Ilok 13. veljače 2022. provodeći mjere carinskog nadzora u robnom prometu otkrili su i spriječili nezakoniti unos 4200 litara opasnih herbicida koje je vozač teretnog vozila, bugarski državljanin, pokušao prokrijumčariti među legalno prijavljenoj robom, radi stavljanja na tržište Europske unije bez provedbe službene kontrole herbicida od strane nadležne inspekcijske službe.
 

S obzirom, da se radi o robi koja je predmet zabrana i ograničenja, za čiji su legalan unos i uvoz u carinsko područje EU  potrebne posebne dozvole nadležnih inspekcijskih službi (fitosanitarne inspekcije), izvršene su konzultacije s nadležnim državnim odvjetništvom, nakon čega je vozaču izdan prekršajni nalog te izrečena kazna u iznosu od 100.000 kn sukladno odredbama Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva, a predmetna roba je oduzeta.
 
Naime, carinsko zakonodavstvo i pravna stečevina EU kojim su propisane necarinske formalnosti (zabrane i ograničenja) propisuje stroga pravila, odnosno carinsko-sigurnosne mjere vezano uz provedbu carinskog nadzora roba koje podliježu zabranama i ograničenjima, a prilikom unosa odnosno uvoza određenih vrsta roba u carinsko područje EU,  koje imaju za cilj zaštitu i sigurnost zaštitu EU i njezinih stanovnika, zdravlja ljudi, životinja ili biljaka, okoliša ili potrošača.
 
Pri tome, posebno treba naglasiti opasnost koju predstavljaju herbicidi koji se stavljaju na tržište EU, koji nisu prethodno službeno provjereni i odobreni od strane nadležnih tijela, jer isti mogu imati vrlo  nepoželjne učinke na uzgoj bilja, a samim time njihova uporaba može uključivati visoke rizike i opasnosti za ljude, životinje i za okoliš.
 
Stoga, carinska služba djeluje kao prva crta obrane od unosa opasnih proizvoda i nezakonitog prometa radi stavljanja na tržište EU, pa je provodeći redovne i ciljane mjere nadzora u robnom i putničkom prometu, s aspekta zaštite financijskih interesa i sigurnosti društva, u 2021. godini oduzela je 31.950 komada lijekova (9.520 komada koji sadrže narkotike), 18.039.122 komada različitih vrsta i marki cigareta i 80 tona duhana, te  oko 300 kg (179,10 litara /60,48 kilograma) različitih herbicidnih pripravaka.
 
 

Pisane vijesti