Tranzitni promet teretnih vozila preko RH- granični prijelazi

Slika /8455/slika kamiona.jpg

Tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske, odvijati će se preko određenih graničnih prijelaza za odvijanje tranzitnog prometa teretnih motornih vozila, tj. tranzita iz drugih država članica EU preko Republike Hrvatske u treće zemlje i obratno.

Odlukom o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske, Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske,  dopušten je tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija RH, ukoliko ne postoji direktna veza između država u koje teretna vozila žele tranzitirati, preko sljedećih graničnih prijelaza: 
 
  • na granici između Republike Hrvatske i Republike Slovenije određuju se granični prijelazi Bregana i Macelj
  • na granici između Republike Hrvatske i Mađarske određuju se granični prijelazi Goričan i Duboševica
  • na granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine određuju se granični prijelazi Nova Sela, Stara Gradiška i Slavonski Šamac
  • na granici između Republike Hrvatske i Republike Srbije određuje se granični prijelaz Bajakovo.

Ravnateljstvo policije odredit će pravce kretanja, odmorišta za zaustavljanje i točenje goriva, a vozači teretnih vozila dužni su se pridržavati uputa policijskih službenika. 

Ova odluka ne odnosi se na ulaz teretnih vozila s robom namijenjenom za Republiku Hrvatsku preko vanjske granice (sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom) i na teretna vozila koja iz Hrvatske otpremaju robu preko vanjske granice sa tim istim državama (gdje režim prometa do daljnjega ostaje kao i do sada).

Dana 21. travnja 2020. stupila je na snagu Odluka o izmjenama Odluke o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske, kojom se ukidaju konvoji koje prati policija te se kamioni samostalno kreću između graničnih prijelaza i određuje se trajanje Odluke o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske do 18. svibnja 2020. godine.

Od 19. svibnja 2020. godine u 00:00 sati režim kretanja teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske vraća se na standardni – kakav je bio prije donošenja Odluke o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske i Odluke o izmjenama Odluke o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske, odnosno prije 19. ožujka 2020.


 

Stranica