Objavljen je novi Pravilnik o postupku ostvarivanja oslobođenja od plaćanja poreza za diplomatska i konzularna predstavništva, institucije i tijela eu te međunarodne organizacije u „narodnim novinama“ broj 81 od 22.07.2015.

Obavijest o objavi novog Pravilnika o postupku ostvarivanja oslobođenja od plaćanja poreza za diplomatska i konzularna predstavništva,  institucije i tijela eu te međunarodne organizacije (NN br.81/15)

U odnosu na sada važeći Pravilnik o postupku ostvarivanja oslobođenja od plaćanja PDV i trošarina za diplomatska i konzularna predstavništva, institucije i tijela EU te međunarodne organizacije (NN br.160/13) kojim su osobe diplomatskog i konzularnog statusa oslobođenje od plaćanja trošarine na trošarinske proizvode ostvarivali kroz sustav povrata plaćene trošarine, novim Pravilnikom se uvodi sustav kartičnog poslovanja i izravno oslobođenje pri nabavci pogonskog goriva za motorna vozila.

Korisnici prava u obvezi su ishoditi od izabranog trošarinskog obveznika karticu goriva temeljem koje imaju pravo izravnog oslobođenja od plaćanja trošarine na pogonsko gorivo na maloprodajnom mjestu, a trošarinski obveznik ostvaruje pravo na umanjenje obveze trošarine sukladno članku 87. Pravilnika o trošarinama (NN br. 64/13 do 8/15).

Za ostale trošarinske proizvode sustav povrata plaćene trošarine ostaje i dalje važeći s time da se novim Pravilnikom propisuje mogućnost izravnog oslobođenja od plaćanja trošarine za isporuke tih trošarinskih proizvoda u izdvojenom specijaliziranom prodajnom mjestu (“CD shop”) otvorenom sukladno carinskim propisima.



Pisane vijesti | Obavijesti | Zakonska regulativa