Uputa o uvjetima i načinu ostvarivanja oslobođenja od plaćanja trošarine za uporabu energenata i električne energije u kogeneracijskim, mineraloškim, metalurškim i elektrolitskim procesima, procesima kemijske redukcije te ostalim uporabama

Donesena je Uputa o uvjetima i načinu ostvarivanja oslobođenja od plaćanja trošarine za uporabu energenata i električne energije u kogeneracijskim, mineraloškim, metalurškim i elektrolitskim procesima, procesima kemijske redukcije te ostalim uporabama. Primjenjuje se od 20. lipnja 2013.
Ovom Uputom se uređuje postupanje u primjeni oslobođenja od plaćanja trošarine na:

1) energente koji se koriste za namjene iz članka 101. stavka 1.  točki 3., 4., 5., 6. i 7.  Zakona o trošarinama („Narodne novine“, br. 22/2013 i 32/2013; u daljnjem tekstu: Zakon), odnosno u sljedećim proizvodnim procesima:

- zajedničkoj proizvodnji toplinske i električne energije u jedinstvenom procesu (kogeneracija);

- mineraloškim procesima;

- dvojnom korištenju energenata – ako se koriste kao gorivo za grijanje i istodobno za namjenu koja nije pogon ili grijanje (uporaba energenata za kemijsku redukciju te u elektrolitskim i metalurškim procesima);

- proizvodnji električne energije;

- za druge namjene, a ne kao pogonsko gorivo ili gorivo za grijanje;

2) električnu energiju koja se koristi za namjene iz članka 101. stavka 8. točki 1., 2.,4. i 6. Zakona, odnosno u sljedećim proizvodnim procesima:

- zajedničkoj proizvodnji toplinske i električne energije u jedinstvenom procesu (kogeneracija);

- mineraloškim procesima;

- kemijskoj redukciji te elektrolitskim i metalurškim procesima;

- za proizvodnju električne energije te za održavanje sposobnosti proizvodnje električne energije.



Pisane vijesti