Svečano obilježen Dan carinske službe - 2019.

Na blagdan zaštitnika Svetog Mateja - 21. rujna, Carinska uprava slavi Dan carinske službe koji je i ove godine obilježen prigodnom svečanošću.

U Carinskoj upravi, Središnjem uredu održana je prigodna svečanost na kojoj su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar financija, gospodin dr.sc. Zdravko Marić, sa suradnicima i pomoćnik ministra i ravnatelj Carinske uprave, gospodin mr.sc. Hrvoje Čović, sa suradnicima te 33 carinska službenika koji su radi ostvarenih natprosječnih rezultata rada u protekloj godini, prigodno nagrađeni.

Carinska uprava kao ustrojstvena jedinica Ministarstva financija, provodeći poslove definirane carinskim i trošarinskim zakonodavstvom ostvaruje pozitivne rezultate rada i to u dijelu pozitivnog prikupljanja prihoda kao i u provedbi mjera zaštite i sigurnosti društva na cjelokupnom carinskom području Republike Hrvatske.
Tako je u razdoblju od siječnja do kolovoza 2019. godine Carinska uprava ostvarila  ukupne prihode u iznosu od 16,5 milijardi kuna, što čini na godišnjoj razini 20-postotni udjel u ukupnim prihodima državnog proračuna Republike Hrvatske.
 
U ukupnim prihodima najzastupljeniji je udio prihoda od trošarina i posebnih poreza, koji je iznosio više od 10,7 milijardi kuna, dok je prihod od carina i posebnih uvoznih pristojbi iznosio više od 247 milijuna kuna.
 
U okviru međunarodne razmjene roba, u prvih osam mjeseci Carinska uprava obradila je više od 900.000 carinskih deklaracija, od čega je bilo više od 25 posto izvoznih deklaracija.
 
U razdoblju od siječnja do kolovoza 2019. godine na carinskom području Republike Hrvatske provedeno je više od 6.000 nadzora. Temeljem provedenih nadzornih aktivnosti i utvrđenih nepravilnosti izdano je ukupno 7.283 prekršajna naloga i podneseno 43 optužna prijedloga te obračunato više od 38 milijuna kuna novčanih kazni. 
 
Provodeći redovne i pojačane mjere nadzora oduzeto je ukupno 1.024.824  komada raznih vrsta i marki cigareta, više od 46 tona duhana, gotovine u protuvrijednosti od gotovo 500.000,00 EUR-a, a zaplijenjeno je preko 150 kg različitih vrsta droga te preko 2 milijuna komada proizvoda kojima se povrjeđuje pravo intelektualnog vlasništva.
Privremeno je oduzeto i 2,3 tisuće litara alkohola i alkoholnih pića te preko 600 litara vina. Evidentirano je 437 pokušaja ilegalnog prelaska preko državne granice, prilikom čega je otkriveno preko 1.800 ilegalnih osoba.
 
 
 

Stranica