Obvezujuće tarifne informacije

Obvezujuće tarifne informacije su odluke o razvrstavanju robe koje donose nacionalna carinska tijela na zahtjev zainteresirane osobe. Izdaju se unaprijed, prije namjeravanog uvoza ili izvoza te pružaju zakonsku sigurnost korisniku u pogledu ispravnosti razvrstavanja robe u carinskom postupku.

Slijedom toga, posjedovanje obvezujuće tarifne informacije nije uvjet za stavljanje robe u određeni carinski postupak niti isto isključuje carinske kontrole. Međutim, kod određene robe posjedovanje obvezujuće tarifne informacije može biti prednost pa se čak i preporuča jer može olakšati i ubrzati postupak carinjenja te smanjiti troškove. To je osobito slučaj kod npr. robe koja podliježe agrarnoj komponenti ili stopi carine koja je izražena u nekoj specifičnoj jedinici mjere ili koja ovisi o specifičnim analitičkim parametrima, a osobito kada to imamo u kombinaciji s pojednostavnjenim postupcima.

U Republici Hrvatskoj, odluke o obvezujućim tarifnim informacijama donosi Ministarstvo financija, Carinska uprava, Središnji ured.

Detaljnije informacije o obvezujućim tarifnim informacijama mogu se naći u nastavku, otvaranjem teksta uz podnaslove, kao i u Vodiču za obvezujuće tarifne informacije Europske komisije.