Smjernice EK za carinsku vrijednost

Izmjenom i stupanjem na snagu novog carinskog zakonodavstva od 1. svibnja 2016. godine pojavila se potreba i za izmjenom smjernica koje pomažu u svakodnevnom radu na području carinske vrijednosti. Izrađene su tri pojedinačne smjernice na temu pomoćnih sredstava, cijene stvarno plaćene ili plative te prodaje i licenci. Cilj im bio pomoći u svakodnevnom radu gospodarstvenika i carine. Izmjenom Compendiuma o carinskoj vrijednosti u 2021. godini ove pojedinačne smjernice uključene u njega.
Postojeća smjernica Compendium objavljena je na stranicama Europske komisije (https://ec.europa.eu/taxation_customs/customs-4/union-customs-code/ucc-guidance-documents_en) kao i na stranicama Carinske uprave (https://carina.gov.hr/pregled-tekstova-o-carinskoj-vrijednosti-od-strane-odbora-za-carinski-zakonik-odjel-za-vrijednost-ec-compendium/4063) i ostaje u najvećoj mjeri primjenjiva.
Sadržaj Compendiuma ažurira se kako bi bio u skladu s pravnim paketom Carinskog zakonika Unije.

Ovaj dokument ne predstavlja pravno obvezujući akt i eksplanatorne je prirode. Svrha jest osigurati ujednačeno razumijevanje carinskih tijela i gospodarskih subjekata i osigurati alat kojim se olakšava ispravna i usklađena primjena od strane država članica.
 
Zakonske odredbe carinskog zakonodavstva imaju prioritet pred sadržajem ovog dokumenta i uvijek se valja s njima posavjetovati. Vjerodostojni tekstovi pravnih instrumenata EU jesu oni koji su objavljeni u Službenom listu Europske unije.

Pojedinačne smjernice i dalje ostaju primjenjive kao eksplanatorni dokument i radi jednostavnosti snalaženja po područjima stavljene su u dijelu INFORMACIJA