Ministarstvo trgovine SAD i Ministarstvo financija, Carinska uprava održali radionicu za zemlje jugoistočne Europe

U Zagrebu je od 11. do 13. rujna  2024. održana radionica prenošenja znanja, iskustava i najbolje prakse na putu prema Europskoj uniji u odabranim područjima carinskog rada za sudionike 6 država jugoistočne Europe u statusu kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

Radionicu je organiziralo Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država kroz svoj program za razvoj trgovinskog prava (CLDP - Commercial Law Development Programme) u suradnji i uz podršku Carinske uprave Ministarstva financija Republike Hrvatske. Odabrane teme, temeljem iskazanih potreba predstavnika država sudionica radionice bile su: naknadne kontrole i upravljanje rizikom, digitalizacija poslovanja u carini i novi kompjuterizirani provozni sustav (NCTS). Prezentacije i diskusije, kao i odgovore na pitanja polaznika prva dva dana vodili su stručnjaci Carinske uprave iz navedenih područja, a zadnji dan je bio posvećen terenskom obilasku pri kojem je predstavljen centar za obuku Carinske uprave na bivšem graničnom prijelazu Bregana, uz demonstraciju carinskog pregleda i pretrage vozila.

Na radionici je sudjelovalo 36 carinskih službenika iz 6 država jugoistočne Europe, a ista je potvrdila zainteresiranost carinskih službi svih država sudionica (Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Albanija) za primanjem znanja i iskustava te najboljih praksi Carinske uprave Ministarstva financija Republike Hrvatske ne samo na putu prema Europskoj uniji, već i općenito u razvoju carinske službe.

Stranica